Bjergtaget – Velkommen Til

En mandsprojektet Bjergtaget står endelig klar med sit første udspil efter mange års spillen på gader og caféer. 

Bag kunstnernavnet Bjergtaget gemmer sig en enkelt mand, Stephan C. Krabsen. Igennem en længere periode på fem år med liveoptrædener alverdens steder, har han nu udgivet sin EP, som er blevet produceret af Andreas Lassithiotakis (Den Fjerde Væg).

 

Sang Uden Ord
Åbneren ligger ud med tre slag på en dæmpet guitar, inden det bryder ud i en livlig instrumentation med gulvtramp på alle fire slag og claves på to og fire. Det umiddelbare skinner igennem fra starten. Bjergtagets lyriske univers lader de danske ord svale i en lidt strøm af metaforer og hverdagsbetragtninger, inden små korstykker bryder ind. Man kan godt høre, at det er et medlem fra Den Fjerde Væg, som har siddet bag knapperne.

Lader Tiden Visne
I den anden ende af udtryksspektret finder vi Lader Tiden Visne. Man får associationer til den danske singer/songwriters Anders Thranes tidlige værker. Måden man formår at nedtone alle små detaljer i guitarspillet, så man skal lede efter dem i en ellers monoton rundgang af to akkorder. I andet vers træder gulvtramp og kontrabas frem og skaber en kontrast til den ellers kølige stemning og stemme.

Underlige Toner
Umiddelbart vil man tro, at dette også er en nedtonet sag. Med en nærmest hviskende stemme, starter en svingende klage-ballede med whiskers på trommesættet og legende kontrabas. Igennem sangen op- og nedtones intensiteten i henholdsvis omkvæd og vers, og mod slutningen samles det hele efter et atonalt instrumentalt c-stykke. Udtalen af ordene gøres med forskellige og måske ikke umiddelbare betoninger og skaber derved en nerve i sangen.

Ingen Går Igennem Regnen
Den mest drillesyge og fængende sang fra Bjergtagets hånd. Omdrejningspunktet i lyrikken er det klassiske tema om, at tage springet og se i øjnene, at der er konsekvenser ved alle valg. Måske banalt, men alligevel formårs der at gøre det et glimt i øjet og et gennemført metaforunivers. Med et repetativt omkvæd med linjen “Ingen Går Igennem Regnen” gentaget tre gange. Første omkvæd får krøllen “Uden at blive våd”, mens andet får “Uden at blive til noget”. Små, hurtige guitar-riff fyres afsted, opbakkes af håndklap og et nedtonet med hurtigt spillende trommesæt

Med Dig
Det sidste nummer på pladen er en helt nedbarberet sag, som Bon Iver nærmest kun kunne have skabt det i hans bjerghytte. Man hører knirken i optagelserne, mens en guitar bliver meget forsigtigt anslået. Stephan C. Krabsens stemme hvisker små ord om et kærlighedsforhold.

 

Bjergtagets ‘Velkommen Til’ er et flot udspil, som respekterer de små nuancer, det umiddelbare og enkle. Med ganske få virke midler skabes der intensitet og en originalitet i lydbilledet. Det kan roligt siges, at undertegnede allerede nu glæder sig til debuten.

EP’en på Spotify

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *