Dad Rocks! om turnélivet, Creative Commons og den ustemte guitar

– Først vil jeg sige tak for en fantastisk aften i Aalborg. Hvad er status pt. med jeres tur rundt i Danmark og Tyskland?
Turnéen er gået rigtig fint. Vi havde fornøjelsen af at varme op for The Rumour Said Fire et par gange, og spillede desuden nogle virkelig flotte steder i Berlin og Winterthur bl.a, hvor vi optrådte i en teater-sal, og på verdens mindste café, hvor vi lige nøjagtigt kunne presse 60 mennesker ind ad døren. Det har alt i alt været en rigtig fed turné.

– Du sælger din debut under koncerten med et pay-what-you-want. Får du solgt mere af den grund, og går det lige op med udgifterne til produktion?
Det er et eksperiment endnu, men i gennemsnit får jeg hvad jeg normalt ville tage for CD’er og vinyler altså omkring 100 – 120 kr. Nogle betaler langt mere, og andre betaler mindre. Min generelle oplevelse er dog at vi får solgt langt mere, end med konventionelle priser, og jeg har aldrig oplevet at der er nogen der har ’rippet’ os. Det tror jeg er lidt svært, når man står ansigt til ansigt med bandet. Det er fedt at prøve noget andet, men det kan sagtens være, at vi går tilbage til at have faste priser.

– Du er i gang med at indspille den svære to’er. Hvordan skrider det frem i processen, og hvornår regner du med, at det lander til download?
Vi er efterhånden færdige med indspilninger, og så skal den mixes i løbet af maj måned. Det har været en ambivalent proces, da jeg undervejs lidt havde lyst til at prøve en helt anden tilgang til at optage en plade. Men på den anden side havde vi rigtig mange virkelig dygtige musikere til at spille og synge på pladen. Bl.a. har vi et 25 mand stort brass-band, og et pigekor til at indspille. Det var en ret vild fornemmelse at høre sine sange i sådanne konstellationer. Selve lyden og sangskrivningen er hen ad “Mount Modern”, men med noget flere eksperimenter. Jeg vil ikke sige at det er en ny retning som sådan.

– Din debut er udgivet under den anden mest brede Creative Commons licens. Tror du stadig på denne distribueringsform i disse tider, hvor streaming tjenesterne vinder frem?
Det gør jeg i allerhøjeste grad. Det handler netop ikke kun om deling, downloads og streaming. Det handler mindst ligeså meget om en demokratisk deltagelse fra brugernes side. Det er en opfordring til både unge som gamle, at deltage kreativt i kulturen omkring dem, og ikke blot fungere som udøvere af monetære transaktioner. Hvad angår streaming-tjenesterne, så underminerer de indtægterne til mindre kunstnere, da fordelingen af midlerne ikke ligger i den enkelte lytters smagspræferencer og streaming af numre, men tager udgangspunkt i hele markedet som sådan, og fordeler ud fra hvilke kunstnere, der får flest streams. Hvis jeg kun lytter til Electric President i løbet af en hel måned (lad os sige jeg har hørt deres album 10 gange), så får de altså ikke de 75 kr, som er tilbage. De bliver fordelt med andre mekanismer i spil, som underminerer indtægtsmulighederne for mindre artister. Derfor kan jeg ikke se den store grund til, hvorfor min musik ikke skal kunne deles frit, så længe det er på et ikke-kommercielt niveau.

– Vil din næste plade også blive udgivet med samme licens?
Jeg har endnu ikke gjort mig nogle tanker med den næste plade, men det kunne jeg sagtens forestille mig.

– Nogle nyheder fra Father Figure Records?
Vi har netop signet et helt fantastisk band fra Aarhus ved navn Suns Of Satan, som I hører mere om meget, meget snart.

 

Tre hurtige:
1. Hvad er hittet i tourbussen?
Det må så være tour-toget..! Det må være Pet Shop Boys ’Home and Dry’, som jeg har arbejdet på et remix af, mens vi er kørt rundt.

2. Har I ramt nogle fugle på motorvejen endnu?
Heldigvis ikke! Men vi har set en musvåge i de Schweiziske skove.

3. Stemmer din guitar bedre nu?
De skal stemmes meget om i løbet af et set, da jeg bruger så mange forskellige åbne tunings. Men min Seagull stemmer godt nu, synes jeg 🙂

 

Dad Rocks! spillede i fredags på SPOT som sidste led i sin forårsturné. Men som skrevet vender han snart tilbage med et nyt album.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *