Lasse Vestergaard – Folk og Fæ

Singer/songwriter traditionen bliver holdt i hævd på Lasse Vestergaard’s første danske udspil

Folk & Fæ EP’en er Lasse Vestergaards første udspil på dansk, herved dog ikke forstået at han er en uprøvet rotte i faget. Bag ham ligger to engelsksprogede udgivelser samt opvarmningstjanser for blandt andet José González. Og denne erfaring er også at spore på “Folk & Fæ” der klinger igennem af professionalisme og vellyd. Setuppet for pladen er relativt simpelt, med det primære fokus på den akustiske guitar og akkompagneret af Lasse Vestergaard’s indelige vokal.

“Det er i sangskrivningen hvor “Folk og Fæ” skiller sig mest ud”

Musikken er fra start til slut utroligt underspillet, og når små effekter som en effektmoduleret guitar eller mundharmonika melder sin ankomst, er det kærkomment men samtidigt udført på subtil og fin vis. Man kunne påstå at disse effekter hengiver sig en anelse for meget til klichérne, men i det omfang de er anvendt, bliver det aldrig problematisk.

Den sidste ingrediens til formularen er en kvindelige overstemme, som fint klæder Lasses vokal, og de enkle harmonier fremstår sympatiske. En beskrivelse der faktisk er sigende for hele udgivelsen, hvilket også undervejs kunne ses som en lille hæmmesko, da der ikke er mange overraskende momenter at finde. Dette kan muligvist irritere visse lyttere, men jeg må ærligt indrømme, at over EP’ens korte spilletid nåede det aldrig for mig at blive irriterende, snarere tvært imod. Jeg følte mig i trygt selskab.

Det er i sangskrivningen hvor “Folk og Fæ” skiller sig mest ud. Den fremstår bevidst fragmenteret og løs i formen, som en slags stream of consciousness. Dette kan i høj grad tilskrives det faktum, at flere af sangene baserer sig på digte skrevet af Kasper Anthoni, en gammel gymnasiekammerat af Lasse Vestergaard. Denne tilgang virker bedst på tracket Memphis Station, der sender tankerne mod det gamle danske koryfæ CV Jørgensens sangskriverstil. En smuk lille historie, hvor man for en stund føler sig hensat til tilværelsens tilfældigheder og livets umiddelbare stilstand.

Lasse Vestergaard genopfinder ikke singer/songwriter traditionen, men leverer en gennemarbejdet EP, der behandler det danske sprog med respekt og kæler for detaljen. Og enhver der tilgår sit materiale på denne vis, gør sig fortjent til et stort plus i min bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *