Navneløs – Værk

En debut med eksplosivt vokseværk

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg havde mine forbehold da debuten fra danske Navneløs skulle udforskes. Mine reservationer udsprang i høj grad fra mødet med deres tidligere EP, der havde vækket min interesse men samtidigt gav grobund for nogle grundliggende kritikpunkter. I min anmeldelse af førnævnte, fremhævede jeg det store potentiale der boblede under overfladen, hvorfor det er en fornøjelse, at jeg kan rapportere tidligere kritikpunkter komplet kan fejes under gulvtæppet med udgivelsen af “Værk”.

“Pladen holder skyhøjt niveau spilletiden igennem”

Væk er det retningsløse udtryk og den sine steder ferske lyd, disse erstattes derimod af et holitisk øjemål med fokus på detaljen. Grandiositeten bakkes nu op af en fuldfed auditiv bund og en varme, der står i god kontrast til det sørgmodige tekstuelle fokus. Der er tænkt over helhedsindtrykket, som også den småprætentiøse titel antyder, og pladen igennem underholdes og benoves man i lige mål på et plan sjældent for danske debutanter. Den firdelte struktur er ment i samspil med vinylformatet, hvor hver enkelt side har sit eget afsluttede stemningsforløb. Dette skaber slutteligt et samlet narrativ, der vidner om bandets diversitet og vilje til at favne bredt, uden at musikken på noget tidspunkt fremstår fragmentarisk eller spaltet. Hvorledes der på udgivelsen væves en 12 minutters billedsmuk intro sammen med ørehængere som Tænkt på et sted, er bemærkelsesværdigt og ikke mindst respektindgydende. Pladen holder skyhøjt niveau spilletiden igennem, og selv efter mange gentagende gennemlytninger formår de store crescendoer at skabe gåsehud hos selv en garvet musiklytter som mig.

Sangerinde Lin Rosenbecks vokal er endnu engang sørgmodig, men syntes i samspil med resten af bandet at have modnet i karakter. De storiske udbrud bliver bakket op af en dyb klangbund, således giver denne mere dynamiske sangteknik indlevelsen et ekstra skub. Der er lagt vægt på små detaljeringer og lydkollager til at understøtte de symfoniske udbrud hvorved alle sanser er i spil. Albummet er ganske enkelt en fryd at hengive sig til, og den filmiske form oser af stemning.

Forhåbningerne for det nye store danske orkester er således i rigelige mål indfriet. “Værk” er et produkt der destillerer deres formåen til fulde, og vidner om et band der allerede på et tidligt stadie ikke er bange for at redefinere deres udtryk, hvilket lover godt fremadrettet. Med et nik til fortiden og blikket rettet mod fremtiden, har Navneløs leveret en af de bedste danske debuter, jeg længe har hørt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *