Nordpå om 80’er pop og sort regn

For et par uger siden lavede jeg en “Spot På” artikel om popartisten Nordpå, som er tidligere deltager i KarriereKanonen. Nu har jeg fået et interview med artisten, hvilket resulterede i en snak om den forholdsvis korte karriere, og hvorfor man vælger at hoppe med i KarriereKanonen, når man egentlig kun har indspillet én sang. 

Du startede med at spille som Nordpå tilbage i midten af januar. Hvad har lagt forud for dette?
Jeg startede så småt med at skrive tekster i folkeskolen, og i løbet af 10. klasse og gymnasiet begyndte jeg at spille guitar og skrive sange. Efter gymnasiet vandt jeg årets Singer/Songwriter til BandBattle på Skråen i Aalborg.
I de næste par år begyndte jeg at føle, at jeg var gået i stå, og jeg mistede ligeså stille lysten til at skrive og spille. Så startede jeg på en 4-årig uddannelse som teatertekniker på Aalborg Teater og fik i den forbindelse mindre og mindre tid til at spille/skrive. Cirka tre år inde i uddannelsen kunne jeg mærke at det at give total afkald på musik bare ikke var holdbart, men hvis jeg skulle i gang igen, måtte jeg komme væk fra den klassiske singer/songwriter lyd. I den forbindelse startede jeg Daddy’s Dollhouse sammen med Daniel Nygaard-Mortensen, og prøvede kræfter med rock-genren i noget tid.
Da jeg afsluttede min uddannelse stod jeg ved en skillevej, for på den ene side kunne jeg jo sagtens få et job og blive boende i Aalborg, men på den anden side havde jeg bare svært ved at forestille mig at det ville gøre mig specielt lykkelig. Jeg blev nødt til at prøve kræfter med sangskrivningen på fuld tid, og efter en god snak med min daværende kæreste besluttede jeg mig for at tage på højskole i august 2012. I løbet af det halve år fandt jeg navnet og lyden af Nordpå, og fik produceret den første single.

Det første glimt af succes kom, da du var med i KarriereKanonen. Hvordan fandt du ud af, at du ville deltage med i konkurrencen? 
Jeg har altid haft lyst til at deltage i Karrierekanonen, men aldrig rigtig følt mig klar til det. Det var jeg med Aalborg sangen.

Hvilke overraskelser var der i forløbet?
Det var vildt fedt at få et indblik i branchen og møde nogle folk som beskæftiger sig med det til daglig. Jeg blev overrasket over, hvor ensomt det var at stå i, og måske var det til dels også derfor jeg valgte at hive nogle folk med i bandet, da jeg skulle spille på Spot Festival. Men udtrykket var ikke helt på plads (ift. produktionen og stemningen i udgivelsen), og vi havde ikke spillet sammen i mere end et par uger op til Spot Festival. Vi gik desværre ikke videre til Skanderborg Festival, og det satte selvfølgelig gang i en masse tanker. Hvordan skulle jeg løse mine live-optrædener fremover, og hvad næste skridt skulle være.
Det var vildt underligt at blive spillet på P3 i primetime, men det var et fantastisk skulderklap og nogle pæne ord jeg fik med på vejen.

Du vælger at synge på dansk. Hvilke overvejelser havde du omkring dette valg?
Det kommer tættere på, og det var i virkeligheden nok min kærlighed til det danske sprog, som for alvor fik mig igang med at skrive musik igen. Det har aldrig rigtig været et bevist valg at jeg skulle skrive på dansk, sådan blev det bare efter jeg havde skrevet min anden danske sang i august sidste år (Aalborg sangen). Jeg tænker og lever “på dansk”, og derfor tror jeg også bare det falder mig mere naturligt at skrive på Dansk.

Inspirationen af 80’erne hører man tydeligt i ‘Har Aldrig længtes Efter Nogen’. Hvilke kunstnere og sange er de største inspirationskilder til din musik?
Jeg er enormt inspireret af C.V. Jørgensen, men Pink Floyd har en mindst ligeså stor plads i mit hjerte, og selvom det ligger langt fra min musik rent genremæssigt, så har jeg lyttet rigtig meget til Malk De Koijn. Jeg har svært ved at nævne nogle specifikke sange, men da jeg læste og tænkte over spørgsmålet lyttede jeg til “Stillness Is The Move” af Dirty Projectors, og “Ulykkelige Hjerter” af Thomas Helmig. Et andet godt nummer er Thåströms “Beväpna dig med vingar”. På falderebet bliver jeg nødt til at nævne Leonard Cohen, jeg har en enorm stor respekt for ham.

Hvorfor dansk 80’er pop? Er det besværet værd, og hvad synes du, at den kan bidrage med anno 2013?
Jeg arbejder indenfor de rammer det er muligt, og lige nu fungerer sangene i den kontekst. Jeg føler mig ikke bundet til at lave 80’er pop, men jeg føler mig forpligtet til at skrive nogle vedkommende sange, og lave nogle interessante produktioner. Ligeledes bliver det hele ligegyldigt, hvis udviklingen går i stå. Det sværeste er i virkeligheden at undgå at musikken bliver for skizofren, måske fordi jeg har så stor kærlighed til mange forskellige genrer.

Du gav dine fans på Facebook et valg mellem fire sange, hvoraf en skulle indspilles. Noget tyder på, at du har et katalog i baghånden. Overvejer du p.t. hvornår du skal indspille et album eller EP?
Jeg arbejder på Sort Regn for tiden, og så arbejder jeg på to andre numre. Det bliver forhåbentlig til en EP inden alt for længe, men arbejdet er omfattende og indtil videre sidder jeg alene med det hele. Jeg har sange nok til at lave et helt album, men det kan ikke lade sig gøre i min nuværende situation. Jeg skal spare nogle penge sammen, eller finde nogen som vil investere i projektet.

Hvornår får vi lov til at høre ‘Sort Regn’?
Til at starte med bliver det en live-optagelse jeg lægger op på YouTube, den indspillede version må lade vente på sig. Lige nu handler mit liv om at komme til København.

Tre hurtige:
Hvilken sang kører på repeat lige nu?
“Rum and Coca Cola” – The Andrews Sisters
Er der nogle sommerkoncerter på vej?
13. Juli – Chill i Parken, Aalborg
Vil du deltage i KarriereKanonen igen?
Det er ikke planen.

One Comment

  1. Mikkels fremtid ser lys ud.
    Han er dedikeret til sin musik og jo mere han spiller sine numre live, des mere sjæl kommer der i udtrykket – HELT bestemt en kunstner Du bør holde øje med… Hang in there <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *