Rotation.dk’s guide til Northern Winter Beat 2013

Endelig er ventetiden ovre, og dette er ugen hvor Aalborgs nystartede vinter-festival for første gang slår dørene op, hvilket bliver gjort med manér. Tre dage med et tætpakket musikprogram spredt over byens spillesteder, hvor der som opvarmning tre dage forinden bliver vist musikfilm i Biffen, Aalborgs lille artcinema.

Rotations skribenter er selvfølgelig klar til at dække festivallen intenst, hvilket starter ud med hver enkelt af vores personlige anbefalinger i det omfattende program. Når festivallen starter, vil vi naturligvis holde dig tæt opdateret med vores oplevelser, både her på siden men også på twitter og facebook.

 

Musikfilmen Ghost of Piramida [onsdag – kl. 21.00 – Biffen]

Op til at musikken starter vises også en række musikfilm og her er den sidste i rækken “Ghost of Piramida”, omhandlende skabelsen af Efterklangs plade “Piramida”, som jeg havde æren af at anmelde som en del af starten på denne side. Filmen udstiller bandets underfundige optagelsesprocesser, hvor de går på opdagelse i landskabet og den forladte by i afsøgningen af nye lyde, men filmen har sideløbende sin egen narrativ, der forsøger at afsøge historien bag den tidligere frodige by. En interessant og ikke mindst vedkommende dokumentar, som både kan anbefales til tilhængere af Efterklang, men samtidigt også til den eventyrlystne, der fascineres af melankolske og smukke stemninger.

Ghost Of Piramida (Trailer)

 

Mellemblond [torsdag – kl. 23.00 – 1000fryd]

Et af de bands hvor det danske sprog spiller en central rolle for musikken. Med en smådoven guitar som primær figur bliver der, i samspil med forsanger Kristoffer Munck Mortensens hypnotiske stemme, skabt små udsnit af livet i byen mellem beton og asfalt. Med 1000fryd som ramme skal det blive interessant at opleve byens liv og stemninger klinge rent igennem. Bandet har et debutalbum fra 2008 samt EP’en “Elastisk” fra 2011 med i rygsækken, men der er samtidigt med introduktionen af singlen “Et Øje”, lovet nyt album allerede til februar. Så mon ikke man vil kunne få en forsmag på disse, hvis man slår vejen forbi deres koncert.

Mellemblond - Et Øje

 

MØ [torsdag – kl. 24.00 – Studenterhuset]

Med kun én officiel single i ryggen, går snakken om MØ allerede højt i det danske musiklandskab. Omtalt som Danmarks modsvar på svenske Lykke Li, leverer Karen Marie Ørsted alternativt popmusik med hjertet på rette sted. “Pilgrim” er fyldt med catchy elementer som våde handclaps, svulstrige trompeter og glockenspiel, der i samspil med et skvis mystik, skaber den der unikke skandinaviske lyd. “Glass”, den eneste officielle single fra MØ, pumper lyden endnu mere op. Produceret af blandt andet allestedsnærverende ELOQ, får de store synthflader plads mens crashes smadrer afsted i baggrunden. 2013 bliver året hvor debutpladen sendes på gaden, og Studenterhuset får derfor torsdag aften et smugkig i hvor dybt MØ’s kaninhul strækker sig. En koncert der ganske enkelt ikke må misses.

MØ - Pilgrim + Glass

 

Baby In Vain [fredag – kl. 21.00 – 1000fryd]

En trio bestående af tre unge piger, der spiller tung rockmusik med fokus på effektfyldte guitarer. Jeg har tidligere her på siden sat spot på bandet, og vil derfor undlade en længere beskrivelse af bandet her. En fredag aften på 1000fryd med dette band, kan dog kun blive en succes, og jeg bliver helt sikkert at finde blandt publikumsmængden, når Baby in Vain åbner for “Roskilde Festival Presents” segmentet på 1000fryd, og vil opfordre alle til også at møde op.

Baby In Vain - Machine Gun Girl/The Catcher

 

CTM [lørdag –  kl. 24.00 – Studenterhuset]

Cæcilie Trier’s soloprojekt viser en mere dansabel side af Trier, end de projekter hun tidligere har medvirket i, der både tæller cello for “Choir of Young Belivers”, sang i “Valby Vokalgruppe” og ikke mindst hendes eget band Chimes And Bells. Indtil videre har CTM projektet kastet den anmelderroste EP “Variations” af sig, der gnidningsfrit blander de sfæriske universer, som man kender det fra Cæcilie, godt op med 80’er pop sensibiliteter. Med en ny EP på vej i starten af året, er der nok at glæde sig til, når CTM slår vejen forbi studenterhuset på festivalens sidste dag.

CTM - Saul | WiMP live Sessions

 

Musikfilmen Searching For Sugar Man [tirsdag – kl. 21.00 – Biffen]

Lad mig sige det sådan her. Det er den største musikbegivenhed i mine 3 1/2 år i Aalborg, som er ved at gå af stablen. Det er store, små og mange navne som fyres af i denne uge. Som Henrik fortæller, så er der tre musikfilm op til livemusikken, som også er værd at se! Her vil jeg især understrege “Searching for Sugar Man”, som er en dokumentar om musikeren Rodriguez, der var yderst hypet Rock ‘n’ Roll navn i 1970’ernes Detroit. Han skabte to anmelderroste folk albums, men som solgte nul og niks. Men hans musik blev, uvidst for Rodriguez, et stort fænomen i Sydafrika. Filmen følger to sydafrikanere på en rejse i Rodriguez’ fodspor og de finder meget mere end de først regnede med!

Searching for Sugar Man (Trailer)

 

Mother Lewinsky [fredag – 22:45 – 1000fryd] De har intet album udgivet, aldrig spillet live og alligevel er der stor opmærksomhed omkring den nye trio, som består af Marc Facchini-Madsen (Mescalin, Baby), Søren Stensby (Tako Lako) og Michael Vitus (Surf in Stereo). Med høj ambition og et upoleret lydbillede skabt af især strygere, kan man opleve pompøs og fængende musik med rå kant. Et spændende set-up, som man ikke må gå glip af.

Mother Lewinsky - Some Kind Of Fight

 

Indians [fredag – 0:15 – 1000fryd] Min begejstring vil ingen ende tage for Indians. Den melankoli, harmoni og smukke melodier som skabes i denne artist . Bag Indians er Søren Løkken Juul, som på en enkelt single blev signed hos 4AD, hvor prominente navne som Bon Iver, Efterklang og Daughter findes. Noget som mange kun kan drømme om. Derfor – undgå ikke at se Indians på lillebitte 1000fryd inden han fylder Arena på Roskilde Festival om maksimum 3 år! Debuten falder først mandag efter denne koncert, men den kan allerede nu streames fra NPR. Lyt her!

 

Awesome Tapes From Afrika (US) [lørdag – 24:00 – 1000fryd] En DJ med kufferten fyldt med kassettebånd fra Afrika. Sådan lyder præmissen for Brian Shimkowitz lille projekt. I 2004 rejste han i Ghana, hvor hans interesse for afrikansk musik blev skabt. Her samlede han en masser af kassettebånd ind med nyere afrikansk musik ind, og siden 2006 har han delt denne på sin blog. Nu har han samlet kufferten op igen og draget ud på turné med dette lille show. Eller – lille og lille er nok underspillet. Hans blog er blevet noget af et fænomen og fået ret stor kult status. Der skal nok blive danset skosåler af lørdag nat på 1000fryd.

Find hans blog her og gå på opdagelse!

 

Hell Songs [fredag – 21:15 – Utzon Center]

Jeg blev i umanerligt godt humør, da Hell Songs blev annonceret til Northern Winter Beat. Hvis man aldrig har hørt om dem før, så er deres musik omskrivninger af klassiske metal-numre fra bl.a. Slayer, Black Sabbath og Iron Maiden, men nu med blød vokal, fingerspil og orgel. Rigtigt lækkert, tilbagelænet og sikkert også en fornøjelse, hvis man ikke har sit metal-bagland i orden – Dog helt sikkert, hvis man har!

Hell Songs - War Pigs

 

Baby Dee [lørdag – 22:30 – Huset]

Sikkert mest kendt for sit arbejde på Antony and The Johnsons debutalbum, men også enormt kompetent solo-artist. Stilen er stadig akustisk indfølt musik med klare kabaret-inspirationer. Jeg missede Baby Dee sidst der var koncert i Aalborg, så jeg regner med at tage revanche denne gang til NWB.

Baby Dee - Safe Inside The Day

 

Derudover kommer der også en masse fede ting som vi har hypet før herinde, blandt andet Get Your Gun (1000fryd, torsdag, 21:00) som helt sikkert kommer til at levere en fed koncert som altid. Det samme gælder for Sjakket (Skråen, fredag, 22:30) som har fået en passende plads på Skråens store scene. Hvis der bliver bare halvt så meget gang i den som på Studenterhuset sidst bør man helt klart tage ned og tjekke dem ud.

Get Your Gun - Ghost of Scandinavia

 

Summa Summarum

Med anbefalingerne af vejen, er vi nu klar til at indtage Northern Winter Beat, og vi håber på at mange af jer har indkasseret billet til dette fine initiativ. Rammerne for en fantastisk musikuge er sat, så nu er der kun tilbage at drage ud og nyde musikken. På gensyn derude på Aalborgs spillesteder, vi håber i må få en fantastisk festival.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *