Rotation.dk’s guide til Northern Winter Beat 2014

Endelig skriver vi januar i kalenderen, hvilket betyder et gensyn med Aalborgs festival debutant, nemlig Northern Winter Beat. En festival som virkelig imponerede festivalgæsterne, og som gjorde et flot arbejde med at finde nye og interessante musiknavne. Dette gør de igen i år med tætpakket program med spirerende talenter fra Danmark og bl.a. Finland, Island, USA.

Derfor vil vi her på Rotation.dk guide dig igennem de mest interessante navne og fortælle dig hvorfor, at du bør tage ind og høre deres musik. For der er rigtig meget god musik på Northern Winter Beat, så det kan blive svært at vælge.

 

 

Broken Twin (DK) – [torsdag på Huset klokken 22.00]

Broken Twin aka Majke Voss Romme spiller melankolske sange, som sjældent akkompagneres af andet end et klaver med rumklang. Det som projektet vinder på, er hendes måde at få deres stemmer til at klinge så ufatteligt smukt. Som lytter overgiver man sig helt og holdent til deres musik og lader sig drage ud på en rejse i deres univers.

Broken Twins bagkatalog er ikke så stort igen, så jeg tror helt bestemt, at vi får lov til at kigge ind på noget lidt nyere materiale. En intim koncert som nok bliver noget ud over det sædvanlige.  

 

The Minds of 99 (DK) – [torsdag på Studenterhuset klokken 22:00]

Det er nok røget hen over hovedet på de fleste at, den danske elektroduo Shanghai (kendt for deres nummer Smoke & Mirrors) er stoppet. Men det er kun for at lave endnu mere musik som bandet The Minds of 99. Bandet har indtil videre kun udsendt tre numre, men har formået at få megen omtale igennem en fremragende koncert på SPOT-festival og som vindere af P3’s KarriereKanonen. Genren kan betegnes som en fordansket 80’er krautrock.

Første singlen Det Er Knud Som Er Død, er virkelig en af de sange som har slået benene væk under mig. Sangen er bygget op omkring Tom Kristensens digt til polarforskeren Knud Rasmussen, og The Minds of 99 har formået at kombinere digtets format og tanke med et godt sammenskruet rockpop hit.

 

Vessel (DK)/Alise Joste (LV) – [fredag på Huset klokken 16.00]

Vessel er Anders Mathiasen – også bedre kendt som den guitarspillende i duoen Murder. Hans debutalbum udkom i 2012 med titlen Enlettered Species. Stilen som Vessel ligger for dagen kan allerbedst beskrives som en intim singer/songwriter med respekt for traditionerne. Følelserne er helt ude på tøjet, når Vessel synger sine sange med guitar og personlighed.

Letlandske Alise Joste laver singer/songwriter sange af den klassiske slags på guitar. Men når man hører hendes sange, så kan ikke blive andet end grebet af hendes manér at fortælle og synge dem på. Den fløjlsbløde stemme bliver kombineret et kompetent guitarspil og et tekstunivers, som ligger over standarden.

Koncertplanen siger, at de begge spiller på Huset klokken 16.00, så det bliver spændende at se, hvad der menes med det.

 

 

Navneløs (DK) – [fredag på Huset klokken 20.00]

Denne anbefaling synes åbenlys i kraft af deres placering på min årsliste, men jeg vil alligevel medtage den, da det er en af de koncerter jeg så absolut ser mest frem til. Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af at opleve bandet live, men at dømme udfra diverse koncertanmeldelser, virker bandet til at kunne indfange publikums gunst.

Ekstra meget er desuden på spil for gruppen, med debut LP’en lige på trappen, hvorfor det skal blive interessant at få en forsmag på de nye numre i levende klæder. Siden udgivelsen af bandets første EP, har det musikalske vokseværk været eksplosivt med udgivelsen af singlen “Metronord”, og endestationen er endnu umulig at spå om. Mød op til koncerten og få en forsmag på et band, der potentielt godt kunne blive meget dominerende på den danske scene om ganske kort tid.

 

Death Hawks (F) – [fredag på 1000fryd klokken 21.00]

Finske Death Hawks er et af de bands hvor en genrebetegnelse er nær umulig. Pyschede toner smyger sig om et post-rocket udtryk der leder tankerne hen på en nedbarberet udgave af britiske Django Django. Her er potentiale for en hypnotisk og sanselig koncert, der både efterlader musikalsk inspiration til hovedet og fødderne. Lyt blot til den reciterende og messende Black Acid, der med strukne riffs og jazzede undertoner går direkte i kroppen.

Om deres flyvske univers kan få ben at gå på i fryds intime lokale vil tiden vise, men denne koncert kunne potentielt godt blive en af festivalens små perler for de få indviede. Jeg tager chancen, det er sikkert!

 

Baby In Vain (DK) – [lørdag på 1000fryd klokken 23.00]

Pigetrioen der sidste år også var annonceret til Northern Winter Beat, men desværre måtte melde fra i sidste øjeblik. I år har de heldigvis valgt at tage revanche, således at Aalborg nu endeligt får mulighed for at opdage deres støjende univers. De er siden sidste år vokset i anskuelse i de danske medier, og har blandt andet modtaget en del airplay på P6 beat. Det skal derfor blive interessant at iagttage et modnet band, der uden tvivl har oplært sig et trick eller to i ventetiden.

 

 

Kellermensch (DK) – [lørdag på Skråen Midnat]

Jeg har virkeligt ærget mig over at jeg missede Kellermenschs åbning af Orange scene til Roskilde Festival 2012. Al snakken om den energi og det drive Esbjerg-bandet leverede den dag, har gjort at jeg virkeligt har set frem til en mulighed for at se om det lever op til hypen. Jeg har efterfølgende endda fulgt op på deres bagkatalog og lyttet en del til deres selvtitlede 2011-udgivelse, så jeg forventer at varen bliver leveret når de spiller i Aalborg, der som regel også har et ret solidt publikum til den lidt hårdere musik.

 

The Wands (DK) – [lørdag på Baghuset klokken 23]

Selvom det ikke fremgår af Northern Winter Beats program på hjemmesiden, så har vi ladet os foretælle, at det også vil være muligt at fange Københavnske The Wands på festivallen. Jeg har snakket stolpe op og stolpe ned om den koncert vi var til på Spot sidste år, hvor musikken og stemningen på spillestedet gik op i en højere enhed, ikke mindst ved brug af noget lækkert lo-fi visuelt lir. Jeg glæder mig til at se om de kan gentage successen for mit vedkommende.

Jeg forventer også at der kommer en god opbakning fra Aalborg-fronten, da der jo ulmer en ret gedigen psych-rock scene i undergrunden, og det kun er et stenkast fra The Wands’ folk-revival lyd og scenefremtoning.

 

Thee Attacks (DK) – [torsdag på Skråen klokken 21]

Jeg tror at der bliver tændt ild i det pågældende spillested den aften Thee Attacks spiller i Aalborg. Thee Attacks er altid kendt for at levere varen i bedste rockstar-manér live, og når det så engang er på deres gamle hjemmebane, så er jeg sikker på at både publikum og band er enige om hvad klokken egentlig er slået.

Jeg har set Thee Attacks et par gange live, og selv om genren ikke er noget jeg gør mig i ellers, så har jeg aldrig kedet mig eller været skuffet over en koncert med dem. Helt klart anbefalelsesværdigt, om ikke andet så for en god kickstarter til en bytur, da vi helt sikkert stadig snakker rock’n’roll festmusik uden bremser.

 

2 Comments

 1. Nice liste, glæder mig dog også helt vildt til analogik!

 2. Karina Øgendahl

  Jep, rigtig god liste!
  Jeg synes, det er noget møg, at Analogik og Kellermensch ligger samtidig!
  Kellermensch var virkelig en oplevelse på Roskilde!
  Jeg må se, om andre kan vælge for mig på dagen 🙂
  Ellers har de faktisk fået lagt programmet, så jeg kan nå det, jeg gerne vil 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *