Ugens Playliste #29 – En sang om en by

Så er vi på ny tilbage med en fredags-spilleliste, som sidste uge måtte udgå til fordel for Henrik og Emils After Dark podcast om Roskilde Festivals programannoncering. Vi vender dog stærkt tilbage denne uge, med en liste udarbejdet af mig, Henrik Viking, hvor omdrejningspunktet er noget så simpelt som “En sang om en by”.

Byen er en allestednærværende figur i den moderne sangskrivning, hvor lokalpatriotismen i den ene eller anden form kan komme krybende. Vores omgivelser skaber minder og giver indtryk, noget som ikke kan undlade at sætte sine spor, hvilket der gennem tiden er kommet en del fantastiske sange ud af. Nedenfor kommer et ganske lille udsnit, med nogle af mine personlige favoritter. Tag derfor dine yndlingshovedtelefoner om hovedet, og lad denne playliste danne soundtrack til en dag ud i byens pulserende liv. God weekend.

 

Helsinki Poetry – Manchester

Et fremadstormende dansk band, der syntes for hvert skidt de tager at sigte mod stjernerne. I sammenhæng med denne spilleliste, var Helsinki Poetry en oplagt kandidat. Ikke kun er bandet selv opkaldt efter en by, men ligeså er alle sangene på deres fremragende debutplade, en debut som vores egen Mathias Maagaard faktisk havde fingrene i sidste måned. Sangen Manchester stammer dog fra EP forløberen, hvor stilen er en smule mere støjende. Det poppede hook er dog ikke langt væk, noget som mærkes i nedbruddet hvor den catchy linje “Stop Anything Human” resiteres så medrivende, at Roskilde Festival ligefrem valgte sangen som soundtrack til deres teaservideo for dette års festival. En dejlig sang, som jeg selv efter mange gennemspilninger ikke kan få nok af.

 

Olesen-Olesen – Den Slags Fik Man Tæsk For Dengang I Min By

Duo’en bag denne sang må jeg faktisk indrømme jeg aldrig har dyrket, men denne sang måtte med, da jeg føler den indrammer noget ualmindeligt rent. Balancerende mellem spoken word og sang oser fortællingen af autencitet, hvor den provensionelle stemning duftes fra start til slut. Det er historien om et ungdommens væsen, utilpasset i de klaustrofobiske omgivelser med drømme om et større liv. Når fødebyen strammer grebet om drømmene og visionerne, opstår der gadepoetisk lyrik som det danske sprog omfavner på bedste vis. Der er intet helt som had/kærligheds forholdet til en hjemstavn.

 

Nordpå – Aalborg

Herefter kommer meget passende historien om en mand der er rejst videre. Bag aliaset Nordpå gemmer Mikkel Munk Iversen sig, en purung kunstner, som endnu har debuten til gode, men en hjembys hymne er det da blevet til. Det er intet ringere end Aalborg der bliver betragtet i bagspejlet, hvor det da også konkluderes, at byen hænger ved i sindet på trods af flugten. Den smånaive tekst koblet med et ligefremt guitar spil og vokalføring, giver en sød lille sang, der på sin helt egen vis hænger ved, og sagtens med tiden kunne blive et helt habilt p4 hit. Vi holder ihvertfald et skarpt øje med den unge sangskriver her på redaktionen, lokalt rodfæstet eller ej.

 

Jens Lekman – An Argument With Myself

Nok med den tunge tristesse, storbyens billede kan også være andet end tørvetrillere og ønsker om mere. Ind fra højre kommer derpå Jens Lekman, med hans fortælling sat i Melbourne. Sommerstemningen er at føle i en sang, der basalt set handler om Jens’ karakter der har en argumentation med sig selv, imens gadebilledet omkring ham udspiller sig. En underfundig fortælleteknik, der støtter godt om om sangens stemning og tone. Eftersom nummeret er baseret omkring rigtige gader og stednavne, har Lekman valgt at ligge et kort ud på hans side, således at lytteren kan følge med på hans route gennem byen. En sjov lille tilføjelse der kun giver sangen ydereligere karakter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *