Ugens Playliste #34 – Kendt fra film

Hej folkens, det er fredag og jeg er vendt frygteligt tilbage med en spilleliste til at forsøde jeres fredag! Denne gang skal vi, inspireret af sidste uges spilmusik, kigge på et par af de sange som jeg husker fra film gennem tiden. Jeg har snydt en lille smule, som jeg jo som regel gør og der har sneget sig et enkelt tema ind fra en serie, nemlig Suicide Is Painless fra M*A*S*H. Men så skal jeg nok undlade dén, hvis der kommer en serie-liste engang. Jeg har valgt lidt ud fra mine egne præferencer og hukommelse og jeg har desuden ikke skelnet mellem musik komponeret direkte til film og tidligere udgivet musik der bare er benyttet i film. Nogle gange har en instruktør et specielt øre, som gør at de kan finde en kontekst til en gammel sang som giver denne et nyt liv igennem filmmediet og det kan man ikke bare overse. Nuvel, jeg har hevet et par sange ud og skriver lidt om dem herunder.

 

Kenny Loggins 4 lifeKenny Loggins – Danger Zone / Footloose (Topgun / Footloose)

Hvis man laver en liste med ikoniske filmsange, så kan man ikke komme uden om manden – legenden – Kenny Loggins. Jeg ved ikke præcist hvorfor Kenny Loggins har lavet så mange filmsoundtracks i firserne og jeg kan ikke engang helt sætte finger på hvorfor de er så fede. Det har noget at gøre med at de sange han skaber har samme fantastiske fornemmelse som de film de er med i. Med “fantastisk” mener jeg ikke bare at de er gode, men at de udover det normale – De er større end livet. Man komponerer ikke bare Danger Zone og udgiver den, man parrer den med den fjollede, testosteron-pumpede film som Topgun er og ser filmen og lydbilledet bare smelte ud i ét – Og nej, jeg kunne ikke vælge bare én.

 

Fear And Loathing In Las VegasJefferson Airplane – White Rabbit (Fear And Loathing In Las Vegas)

Fra Terry Gilliams’ syrede filmiske fortolkning af bogen af samme navn, har jeg valgt at inkludere Jefferson Airplane’s White Rabbit. Grunden til dette er at scenen hvor sangen forekommer er én af dem jeg husker bedst, da den fungerer som klimaks for det LSD-trip den gode Doktor Gonzo er på, hvor han efter at have smadret et hotelværelse, sidder fuldt påklædt i et badekar, hvor han forsøger at hive en båndoptager med sig ned i badet, så han kan høre netop White Rabbit tydeligere. Han tigger og beder Johnny Deeps karakter, Raoul Duke, om at smide båndoptageren i badet ved nummerets klimaks, men får i stedet smidt en grapefrugt i hovedet. Alt i alt en bizar scene i en bizar film og den maniske, byggende og til sidst løsslupne sang er et perfekt valg til at understrege vanviddet.

 

Elliott Smith – Miss Misery (Good Will Hunting)Miss Misery

Selvom sangen havde været optageti en tidligere udgave og efter Smiths død udgivet i en opsamling, så er det versionen på Good Will Hunting soundtracket som gjorde at folk for alvor bed mærke i Elliot Smith på den internationale musikscene. Sangen, som forekommer under rulleteksterne, var dog også nomineret til en Oscar for bedste originale sang til en film og med god grund, selvom My Heart Will Go On fra Titantic endte med at snuppe statuen. Elliott Smiths lettere uforudsigelige akkordvalg og tonearts-skift giver denne og hele hans bagkatalog et decideret personligt præg, som gør ham til en meget unik og spændende sangskriver. Smith undlod dog ofte at snakke om eller overhovedet spille Miss Misery senere i sin karriere, på trods af dens store popularitet, hvorfor vides dog ikke.

 

Det var hvad jeg havde at hive frem fra listen, som kan findes herunder. Hav en fremragende weekend!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *